Cretacar

  Αρχική       Ιστορία       Τοποθεσίες      Αυτοκίνητα       Χρυσά Κοσμήματα

Αξιοθέατα στην Κρήτη


Η πιο τουριστική περιοχή της Κρήτης ή "attraction" όπως θα λέγαμε στην καθομιλουμένη είναι η
περίφημη σε όλους πόλη των Μυκηνών, η πιο αντιπροσωπευτική πόλη του Μυκηναϊκού πολιτισμού,
το βασίλειο του μυθικού Αγαμέμνονα, που πρώτος ύμνησε ο Όμηρος στα έπη του.



Οι Μυκήνες ιδρύθηκαν από τον Περσέα (1400 - 1350 π.Χ.), τον γιο του Δία και της Δανάης, κόρη του βασιλιά του Άργους, Ακρισίου. Οι Μυκήνες ωστόσο χτίστηκαν από τους μυθικούς Κύκλωπες, κατασκευαστές επίσης των γιγάντιων τοιχών στην Τύρινθο, σύμφωνα με τη μυθολογία. Τον Περσέα διαδέχθηκε ο γιος του, Σθένελος, πατέρας του Ευρυσθέα, ο οποίος κατέλαβε το Άργος και σύμφωνα με τον μύθο, ανέθεσε στον Ηρακλή να εκτελέσει τους δώδεκα άθλους.
Μετά τον θάνατο του Ευρυσθέα, την πόλη κυβέρνησε ο Ατρέας της Ηλείας (1250 π.Χ.), αδελφός της γυναίκας του Ευρυσθέα και γιος του Πέλοπος και της Ιπποδάμειας. Λόγω της τεράστιας λοιπόν ιστορίας τους, οι Μυκήνες τραβάνε εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο, οι οποίοι σαγηνεύονται από την ιστορία κι ακόμα περισσότερο από τουτς μύθους γύρω από την πόλη των Μυκηνών καθώς και των ιστορικών προσώπικοτήτων που την κατοικούσαν. Και ποιος δε θα έμενε καταγοητευμένος από το ανάκτορο των Μυκηνών και τους μύθους που έχουν συνδεθεί με την πόλη και τα αρχαία ευρήματα;

Ανάμεσα στα αρχαία ερείπια, τα οποία βρέθηκαν σε ανασκαφές από τον Γερμανό Ερρίκο Σλήμαν βρέθηκαν χρυσά κοσμήματα αμύθητης αξίας κι έτσι δόθηκε στην πόλη το όνομα "Πολύχρυσες".  Πολλά από τα κοσμήματα που βρέθηκαν στους βασιλικούς τάφους των Μυκηνών, φιλοξενούνται σήμερα στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας.

Ο πολιτισμός των Μυκηναίων ενσωμάτωσε και εξέλιξε τις κατακτήσεις του Μινωικού πολιτισμού. Στην κοσμηματοποιία οι τεχνικές που γνώριζαν οι Μινωίτες ήταν γνωστές και στους τεχνίτες των Μυκηνών. Στην περίοδο της ακμής της Μυκηναικής κοσμηματοποιίας (14ος αι.) χρησιμοποιούνται και νέες τεχνικές που ανεβάζουν ακόμη περισσότερο το επίπεδο της μεταλλουργίας, όπως η διατήρηση , η χάραξη , το περίκλειστο σμάλτο και η ένθεση  (νιέλλο). Η πιό διαδεδομένη ήταν η τεχνική ρεπουσσέ. Οι τεχνίτες συχνά σφυρηλατούσαν τα ελάσματα πάνω σε καλούπια για επιτάχυνση της εργασίας. Το πιό εμβληματικό έργο της Μυκηναικής μεταλλουργίας είναι η μάσκα του Αγαμέμνονα, που έχει γίνει με την τεχνική ρεπουσσέ.

Σε πολλά χρυσά κοσμήματα υπάρχουν χαραγμένες ολόκληρες παραστάσεις. Χαρακτηριστικό είναι ένα δαχτυλίδι που βρέθηκε στον τάφο στην Τίρυνθα, στο οποίο απεικονίζονται προσκυνητές να προσφέρουν αναθήματα σε μία καθιστή θεότητα. Εξαιρετική λεπτομέρεια χαρακτηρίζει τέτοιου είδους χρυσά σφυρήλατα κοσμήματα.

Έτσι συνειδητοποιούμε τη μακρόχρονη παράδοση και τη βαθιά σχέση της Κρήτης με το χρυσό κόσμημα. Ο κλάδος της χρυσοχοΐας όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα φέρει πολλές επιρροές της μινωικής παράδοσης. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν τα χρυσά περιδέραια με πολύτιμους λίθους ή και συνθετικές πέτρες όπως σκουλαρίκια και περιδέραια, σωστά κομψοτεχνήματα, τα οποία θεωρούνται κοσμήματα υψηλής εμπορικής αξίας καθότι είναι βαριά κοσμήματα.

 


Copyright by cretacarental.gr